Næringsstoffer har hver
især specifikke funktioner

og er vigtige for
alle mennesker!

Hvad er næringsstoffer og hvad er deres funktion?

Alle ved, at en sund og varieret kost er vigtig for vores sundhed og det er netop gennem vores kost at vi får de næringsstoffer der er essentielle for os. Optagelsen af næringsstoffer sker i tarmsystemet, og netop idet at fedmekirurgi ændre på dette er det endnu vigtigere efter sådan operation at være opmærksom på indtaget af næringsstoffer. Næringsstofferne spiller en vigtig rolle i mange processer i vores krop, såsom opbygning og heling af kroppen, samt forsyning af energi til muskler og celler.

Forskellig typer af næringsstoffer

Næringsstoffer kan inddeles i forskellige kategorier: proteiner (aminosyrer), fedt, kulhydrater (stivelse og sukker) og mange vitaminer og mineraler. Andre vigtige komponenter i vores kost er fibre og vand. Fibre er de ufordøjelige dele af vegetabilske produkter, der stimulerer tarmene. Vand er bl.a. vigtigt for transporten af næringsstoffer og for kontrol af kroppens temperatur. Klik på en af de følgende kategorier for at læse mere:
Vitaminer
Der er 13 forskellige vitaminer. Læs alt om deres funktion, ADT og mere.


Mineraler
Hvert mineral har dets egen funktion. De mest kendte mineraler calcium og magnesium.

Essentielle fedtsyrer
Essentielle fedtsyrer dannes ikke af kroppen, men optages fra vores kost.

Fibre
Fibre spiller en vigtig rolle i vores fordøjelse.


Makro og mikro

Proteiner, fedt og kulhydrater kaldes også for makro-næringsstoffer og Kroppen har brug for mange af dem hver dag. Derfor måles disse næringsstoffer i gram. De er kroppens brændstof. De er også vigtige for opbygningen og vedligeholdelsen af muskler, hormoner, organer, enzymer og blod.

Vitaminer og mineraler kaldes også for mikro-næringsstoffer. Kroppen har brug for færre mikro- end makro-næringsstoffer, og mængderne angives derfor i milligram (mg) eller mikrogram (mcg eller µg). Vitaminer og mineraler giver ikke energi, men er nødvendige for frigivelsen af energi fra makro-næringsstofferne, proteiner, fedt og kulhydrater.

Alle anbefalinger til vitaminer og mineraler bestemmes efter, hvad sunde individer har brug for hver dag. Disse anbefalinger kaldes anbefalet daglig tilførsel (ADT).

Dit indtag af næringsstoffer efter fedmekirurgi

Kroppen får alle sine næringsstoffer via kosten. Men har du har fået foretaget fedmekirurgi som f.eks. gastric banding, gastric sleeve, gastric bypass, duodenal switch eller biliopancreatic diversion, vil du herefter kunne indtage langt mindre mængder mad. Ulempen er, at der opstår en risiko for at du ikke får nok vitaminer eller mineraler til at holde dig sund og energisk pga. den mindre mændge mad som det er muligt at spise. Derfor er det meget vigtigt, at du får den rette mængde af de forskellige vitaminer og mineraler, som svarer til den type operation, du har gennemgået.